Mustafa Aferin
Özgün ve farklı içerikler üreten python, linux ve teknoloji haberleri okumayı seven birisi

DNA Hakkında Bilinmeyenler! DNA’nın Açılımını Biliyor Muydunuz?

 

Bilimin en önemli buluşlarından bir tanesi olan DNA aslında insanın yapısını daha doğrusu bir canlının yapısını anlamadaki en gerçek yol olarak tanımlanabilir. DNA kavramı ilk kez 20. Yy başlarında kullanıldı. Bu yüzden hayatımızda çok da eski olmayan bir kavramdır ve her 25 Nisan Günü DNA Günü olarak kutlanmaktadır. DNA hakkında bilmediklerinizi yazımda listeledim.

DNA Günü’nde DNA Hakkında Bilinmeyenler Nelerdir?

  • DNA’nın Açılımını Biliyor Muydunuz?

DNA kelimesinin açılımı aslında; Deoksiribonükleitasit olarak ifade edilmektedir. Üstelik DNA sadece insanda bulunmaz. Doğa üzerinde canlı bir şekilde yaşam gösteren tüm organizmalarda DNA bulunmaktadır. DNA Günü’nde DNA olmadan canlı olamayacağımızı bilmeniz gerekiyor ve DNA hakkında bilgi edinmeniz de önem taşıyor.

  • Ürünlerin ve Ebeveynlerin Gerçekliğini Doğrular

Bir çocuk ile ebeveyn arasındaki ilişkinin gerçek olup olmadığını DNA testi doğrular, bunu artık dizilerden ve büyüklerimizden ezberler haline geldik. Peki, havyar ya da şarap gibi ürünlerin de gerçek olup olmadığını ya da değerini DNA testi aracılığı ile doğruladığımızı biliyor muydunuz?

  • Nesli Tükenecek Hayvanlar DNA ile Bulunur

Doğa uzmanları her geçen gün yeni bir kazı çalışması yapıyorlar ve bu kazı çalışmalarında nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya kalan hayvanların hangileri olduğu konusunda bilgi sunuyorlar. Aslında bu bilimsel açıklamaların da kaynağı DNA olmaktadır. Hayvanların DNA özelliklerine bakılarak açıklama yapılmaya devam ediliyor.

  • DNA 13 Farklı Özellik Taşır

DNA’nın yapısı her insanda farklı özellik gösterir ve farklı iki kişinin aynı DNA’ya sahip olması milyarda bir kez gözlenecek durumdur. Hatta tek yumurta ikizlerinin bile DNA’sının farklı olduğunu söyleyebiliriz ve Adli Tıplarda DNA tam tamına 13 farklı özellik kriteri tarafından incelemeye alınan modeldir.

  • DNA Bulmak Çok Kolaydır

Bir insanın DNA’sını bulmak ya da ebeveyn testi için yapılan DNA testlerinde eşleştirme yapmak çok kolaydır. Bir insandan alınan saç örneği, idrar testi, kan tahlili, tükürük ve daha birçok madde o kişinin DNA’sını bulmada yardımcı olur. İnsanın her hücresinde DNA vardır. Bu cümleyi de bulgular kanıtlıyor.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.