Mustafa Aferin
Özgün ve farklı içerikler üreten python, linux ve teknoloji haberleri okumayı seven birisi

SEO İÇİN DOMAİN SEÇİMİ NASIL OLMALI?

Sitelerin, çok kalabalık olan internet dünyasında tutunabilmesi için SEO kurallarına uymaları hayati önem taşımaktadır. Yani bir site bilinmek, ön plana çıkmak ve kullanıcılar için önemli bir yer edinmek istiyorsa mutlaka ama mutlaka SEO kriterlerine uymak zorunda. Domain seçimi de bu kriterler arasında oldukça önemli bir yere sahiptir. Bu yazımızda bu önem üzerinde duracağız.

Domain Nedir?

Nasıl ki her nesnenin, her insanın, her canlının kısacası her şeyin bir ismi varsa sitelerinde o şekilde bir ismi vardır. Sitelerin sahip oldukları isimlere domain denir. Tam olarak Türkçe karşılığı ise alan adıdır. Yani bir sitenin alan adı o sitenin domaindir. Basit bir örnekle açıklamak gerekirse; google.com bir domaindir.

Bu açıklamadan da anlaşılacağı üzere domainler siteler için olmazsa olmaz konumundadırlar. Bundan dolayı bir site kurmadan önce sitenize bir isim yani geçerli bir domain bulmanız ve domain seçimi noktasında da ince eleyip sık dokumanız büyük önem taşımaktadır. Bu seçimin neden bu kadar önemli olduğunu yazımızın devamında ele aldık.   

Domain Adı SEO’ya Nasıl Etki Eder?

Bir çikolata fabrikası açtığınızı düşünün. Ve çok güzel çikolatalar üretiyorsunuz. Fakat markanız bir isme sahip değil! Komik geldi değil mi? İsimsiz bir marka düşünülemez. Fabrikanızın, markanızın bir ismi olmazsa ürettiğiniz çikolatalar elinizde kalır ve nihayetinde başarısız olursunuz. Çünkü isimsiz bir şekilde insanlara ulaşamazsınız. Ya da bir isme sahipsiniz ve çok güzel çikolatalar üretiyorsunuz. Ama markanıza verdiğiniz isim çok saçma bir isim. Yine başarılı olabilir misiniz? Hayır!

İşte bundan dolayı yani marka bilinirliği açısından markanızın ismi oldukça büyük rol oynamaktadır. Bu bir site için de geçerlidir. Eğer ki başarılı yani çok trafik çeken bir siteye sahip olmak istiyorsanız mutlaka ama mutlaka iyi bir isme sahip olmak zorundasınız. Bundan dolayı SEO için domain oldukça önemlidir. Bunu biraz daha detaylandıralım.

SEO olarak adlandırdığımız arama motorları optimizasyonunun temelde tek bir amacı vardır: Kullanıcıları, aradıklarına ulaştırmak! Google ile örnek verelim: Google ile X konuda bir araştırma yaptığınız zaman karşınıza çıkan ilk sonuçlar, milyonlarca sonuç arasından sıyrılıp gelmiş sonuçlardır. Yani Google, siteleri didik didik inceleyerek aramanıza en uygun sonucu karşınıza çıkarmaya çalışır.

Bir internet sitesi sahibi olarak sizin de amacınız bu değil mi? Yani ziyaretçiler, Google ile arama yaptıklarında ilk olarak karşılarına sizin sitenizin çıkmasını istiyorsunuz. İşte bunun için arama motorları size “benim kurallarıma uyacaksın” diyor. Yani “SEO uyumlu olacaksın” diyor.

İşte bu noktada arama motorlarının önemsedikleri konulardan biri de domainlerdir. Eğer içeriklerinizle ilgisiz, bir anlamı olmayan, çok uzun veya anlaşılmayan karakterler içeren bir domain adı kullanırsanız arama motorları sizi ön plana çıkarmayacaktır. Bundan dolayı domain seçimi yaparken çok dikkat etmeli ve SEO için önemli olan belli başlı kriterlere önem göstermelisiniz. Dikkat etmeniz gereken kriterler:

SEO için Domain Seçimi Nasıl Olmalı?

Domain seçiminde bulunurken sitenizin SEO dostu olması için uymanız gereken bazı kriterler mevcuttur. Bu kriterleri sıralayarak “domain seçimi nasıl olmalı” sorusuna yanıt aramış olacağız.

  • Çok düşünün!

Evet, domain seçiminde bulunmadan önce çok düşünün. Öyle bir gün iki gün değil, haftalar hatta aylar boyu düşünün. Sitenizin tasarımı, içerikleriniz, hosting firmanız vb. vb. birçok unsuru hazırlamış olabilirsiniz. Ama yine de acele etmeyin. Sitenizi tasarladınız diye alelacele bir domain bulup işe koyulmayın. Ciddi anlamda uygun bir domain bulmak için çok düşünün.

  • Anahtar kelime ile domain uyumuna dikkat edin

Belki de domain seçimi konusunda en önemli kriterlerden biri de budur. Sitenizin konusu ile alan adınız uyumlu olmak zorunda. Bunu bir örnek vererek açıklayalım: Teknoloji konulu bir site kurmak istiyorsunuz. Kalkıp da domain adınızın içerisinde “edebiyat” kelimesini geçirmezsiniz değil mi? Yapmanız gereken içerisinde teknoloji kelimesi geçen bir domain bulmanızdır.

Düşününki bu kurala uymadınız. Sitenizin konusu teknoloji fakat alan adınızda teknoloji ile ilgili herhangi bir şey çağrıştırmıyorsunuz. Arama motorları, arama sonuçlarında sizi ön plana çıkarır mı? Tabi ki hayır! Hadi diyelim ki ön plana çıkardı peki kullanıcı sitenize girer mi? Yine tabi ki hayır! Şahsen ben bir arama yaptığım zaman ziyaret edeceğim sitenin önce adına bakıyorum. Eğer aradığım konuyla ilgili olmadığını görüyorsam o siteyi es geçiyorum. Girip içeriğini okumuyorum bile. Emin olabilirsiniz ki bilinçli kullanıcıların birçoğu bu şekilde hareket ediyor. Bundan dolayı mutlaka alan adınızı seçerken sitenizin konusuyla bağlantılı bir isim seçin.

  • Kısa Kesin!

Yanlış okumadınız, kısa kesin. Alan adınız çok uzun olursa arama motorları tarafından ne yazık ki ön plana çıkarılmazsınız, hatta spam muamelesi bile görebilirsiniz. Bu sadece arama motorları için değil kullanıcılar için de önemli bir noktadır. Sitenizin bilinirliği için akılda kolayca kalıcı bir isme sahip olmalısınız. Akılda kolay kalmanın yolu da kısa bir isim bulmaktan geçiyor. Alan adınız maksimin 2-3 kelimeden oluşsun.

  • Türkçe karakter kullanmayın

ü, ğ, ş, ç, ö gibi karakterler kullanmayın çünkü arama motorları tarafından anlaşılmazsınız. Örnek verecek olursak; markanızın adı örnekler gıda olsa bile site adınızı orneklergida.com şeklinde alın. (Marka adı tamamen örnek amaçlı kullanılmıştır.)

  • Yaygın kullanılan bir uzantı seçin

En yaygın kullanılan uzantı .com uzantısıdır. Bu uzantıya sahip bir site kurmanız akıllıca olacaktır. Bu, hem güvenirliği hem de akılda kalıcılığı sağlar. .xyz şeklinde bir siteye sahip olmanız çok da ilgi çekici olmayacaktır.

  • Araştırma yapın

Çok yönlü bir araştırma içerisinde bulunmanız gerekmektedir. Kullanacağınız domainin daha önceden kullanılıp kullanılmadığını araştırmanız önemlidir. Daha önceden sitenizin içeriğiyle uyuşmayan bir konuda kullanılmış domain size eksi puan kazandıracaktır. Bundan dolayı sıfır bir domain tercih etmelisiniz.

Sıraladığımız bu kriterler doğrultusunda domain seçimi işlemini yaparsanız SEO dostu bir site kurma yolunda ilk adımı atmış olursunuz.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.